Direktor nepremičninske družbe Svet Real

Direktor nepremičninske družbe Svet Real

Številnim Slovencem smo pomagali najti apartma v hrvaški Istri

Četrtek, 20. januar 2022

Objavljamo intervju, ki je bil objavljen v Našem časopisu, Vrhnika. 

 

»Številnim Slovencem in Slovenkam smo pomagali, da so si našli apartma v hrvaški Istri«

Pogovarjali smo se z Jako Petkom, vodjo nepremičninske agencije Svet Real, ki je začela pred 25 leti na Vrhniki, do danes pa so pomagali več kot tisočim strankam, tako fizičnim kot pravnim osebam. Pravi, da je v zadnjih letih ponovno opaziti porast povpraševanja po nepremičninah predvsem zaradi zgodovinsko ugodnih stanovanjskih posojil, ki jih nudijo komercialne banke.

Kakšno leto je za vami?

Za nami je zelo uspešno leto, lahko rečem, da smo dosegli vse zastavljene cilje. Letos smo podvojili število agentov, ki delujejo v našem podjetju. Tako imamo sedaj znotraj podjetja ločen oddelek za stanovanjske nepremičnine in ločen oddelek za poslovne nepremičnine. Zelo pa smo ponosni, da nam je uspel prodor na hrvaški trg. Od maja dalje smo številnim Slovencem in Slovenkam pomagali, da so si našli apartma v hrvaški Istri. Sodelovanje s hrvaško nepremičninsko agencijo Premium nekretnine se je izkazalo kot zelo dobro za obe strani.

Kakšno pa je trenutno stanje na nepremičninskem trgu? Je dovolj ponudbe ali je več povpraševanja?

Trenutno povpraševanje presega ponudbo. Predvsem je na našem tržišču manjša ponudba kakovostnih hiš in stanovanj. Tudi sami opažamo, da ko se v naši ponudbi pojavi »prava nepremičnina« je načeloma prodana v parih dneh. Vsem, ki iščejo nepremičnino za nakup, priporočam, da si najdejo dobrega nepremičninskega agenta, saj bodo tako hitreje našli primerno nepremičnino.

Je lahko nepremičnine tudi naložba? Kaj svetujete?

Nepremičnina je odlična naložba iz dveh vidikov. Prvi vidik je, da imamo varno naloženo svoje premoženje. Drugi pa, da nam to premoženje dodatni prihodek, ki ni tako majhen. Vse ostale naložbe (borza, skladi) že nekaj časa ne dosegajo ravni donosov nepremičninskih naložb. Priporočamo, da ljudje presežna sredstva plasirajo v nepremičnine ravno zaradi zgoraj navedenih razlogov. V naši agenciji se dnevno srečujemo s tovrstnimi strankami, ki z našo pomočjo uspešno plasirajo svoja presežna sredstva v nepremičnine.

Na kaj naj ljudje pazijo, ko se odločajo za nepremičnino? Kako naj se lotijo takšnega projekta?

Vsakemu bi svetoval, da se bodisi pri nakupu bodisi pri prodaji odloči za izpeljavo posla preko naše nepremičninske agencije. Pri izbiri nepremičninske agencije mora biti stranka še posebej previdna, priporočam da izberejo agencijo, ki ima izkušene nepremičninske agente in dolgoletno prisotnost na slovenskem trgu. V večini ljudje naložbeno nepremičnino kupujejo iz prihrankov, zato mora nepremičninska transakcija potekati zanesljivo in brez kakršnihkoli težav. To pa stranka doseže na način, da izbere tako nepremičninsko agencijo, kot sem jo omenil v začetku odgovora.

Ali tudi vi kupujete nepremičnine kot naložbo?

Seveda! Stalno imamo namenjena lastna sredstva za nakup nepremičnin, ki nam služijo kot naložbe. Dnevno se srečujemo s ponudo, ki nam jo pošiljajo stranke, odločamo pa se za nakupe predvsem za nepremičnine v okolici Ljubljane. Kupujemo hiše, stanovanja, zemljišča, sobe, poslovne prostore in ostalo. Se pravi, da kupujemo širok spekter nepremičnin. Kupujejo tudi nepremičnine potrebne obnove, ki jih nato sami obnovimo in prodamo svojim strankam. Vedno pa zagotavljamo hitro plačilo in ureditev dokumentacije pri odkupu nepremičnine.

Vi imate kar bogato ponudbo nepremičnin, kajne?

To drži, na trgu imamo 25-letno tradicijo, zato nam stranke zaupajo. Stranke pa so zadovoljne z našo storitvijo, zato se konstantno vračajo. Tako velik del naše aktualne ponudbe predstavljajo nepremičnine strank, s katerimi smo sodelovali že v preteklosti.

 

Naš časopis, 20.12.2021