Nepremičniski posrednik

Nepremičniski posrednik

Največja varovalka za stranko je izbira dobrega nepremičninskega posrednika

Ponedeljek, 27. september 2021

Objavljamo intervju iz Našega časopisa, Vrhnika.

Agencija Svet je na trgu prisotna že tri desetletja. Kako se je začelo?

Začelo se je davnega leta 1996 na Vrhniki, z enim zaposlenim. Že v prvem letu dni poslovanja so nam zadovoljne stranke in uspešno opravljeni projekti vlili pritrdili, da smo na pravi poti in vlili zaupanje v nadaljne uspešno poslovanje. Iz leta v leto se je naša ekipa nepremičninskih agentov krepila, nepremičninska agencija Svet pa je z odprtjem novih enot po Sloveniji širila svoj obseg poslovanja. Tako smo v 30 letih v poslu nepremičninskega posredništva pri prodaji nepremičnin pomagali več tisočim individualnim strankam, tako fizičnim kot pravnim osebam.

Čeprav ste vrhniško podjetje, pa verjetno ne ponujate samo "vrhniških" nepremičnin?

Seveda da ne. Vrhnika ima idealno povezavo s celotno ljubljansko kotlino in s sosednjimi občinami kot sta Logatec in Borovnica. V tem krogu je tudi največ naših zadovoljnih strank, saj smo v preteklih letih pomagali pri iskanju novega doma veliko ljubljanskih družinam, ki so se preselile na področje Vrhnike, Logatca ali Borovnice in obratno.

Ali se poleg posredovanja ukvarjate še s kakšno drugo dejavnostjo?

Seveda! Poleg nepremičninskega posredovanje ponujamo še soinvestitorstvo pri projektih in gotovinski odkup nepremičnin naših strank, v primeru ko se odločijo za to.

Se vam zdi, da je danes večje povpraševanje po nepremičninah kot pred leti? Čemu bi pripisali to?

Povpraševanje skozi vsa leta ostaja na približnu enaki ravni, zmanjšalo se je le med letom 2009 in 2014, ko se je v Sloveniji čutil vpliv svetovne gospodarske krize. V zadnjih letih je povpraševanje zopet na visoki ravni, predvsem zaradi zgodovinsko ugodnih stanovanjskih posojil, ki jih nudijo komercialne banke.

Če se nekdo odloča za nakup nepremičnine, kaj bi mu svetovali? Kako naj se loti tega projekta?

Vsakemu bi svetoval, da se bodisi pri nakupu bodisi pri prodaji odloči za izpeljavo posla preko nepremičninske agencije. Pri izbiri nepremičninske agenciji mora biti stranka še posebej previdna, priporočam da izberejo agencijo, ki ima izkušene nepremičninske agente in dolgoletno prisotnost na slovenskem trgu. V povprečju se vsak Slovenec v življenju preseli dvakrat, zato mora nepremičninska transakcija potekati zanesljivo in brez kakršnihkoli težav. To pa stranka doseže na način, da izbere tako nepremičninsko agencijo, kot sem jo omenil v začetku odgovora.

Pri nakupih večjih zneskov je vedno bojazen, da bi bil kupec opeharjen. Ali se to lahko zgodi oziroma imate kakšne varovalke v procesu nakupa nepremičnine, s katerimi se lahko kupec zavaruje?

Največja varovalka za stranko je izbira dobrega nepremičninskega posrednika. Izkušen in dober nepremičninski posrednik stranko vodi čez celoten proces nakupa oziroma prodaje nepremičnine. Posrednik bo preveril vse okoliščine povezane z nepremičnino (morebitna bremena, pravice tretjih oseb) in o svojih ugotovitvah vseskozi obveščal stranko. Na tak način stranka dobi varnost in transparetnost pri nepremičninskem poslu.

Če prav razumem vaš zapis na spletni strani, se pri vas ukvarjate ne samo z nepremičninami za "fizične" stranke, ampak tudi za poslovne stranke?

Tako je, ukvarjamo se s posredovanjem stanovanjskih in poslovnih nepremičnin. Tukaj bi želel poudariti, da imamo znotraj podjetja ekipo sodelavcev z dolgoletnimi izkušnjami pri posredovanju s tovrstnimi nepremičninami. V naši družbi imamo dva oddelka, prvi za stanovanjske nepremičnine in drugi, ki je specializiran za poslovne nepremičnine.

Kje vidite Agencijo Svet čez deset let?

Predvsem si želim, da bomo skozi vsa leta konstatno napredovali in obenem zagotavljali visok nivo strokovnosti, varnosti za stranke in kakovosti naših storitev. Osebni cilj je, da smo vseskozi v vrhu nepremičninskih agencij v Sloveniji, hkrati pa razširiti prisotnost na hrvaškem trgu. V letošnjem letu smo podpisali pogodbo o partnerskem sodelovanju s hrvaško nepremičninsko agencijo Premium nekretnine v Puli. Glavni razlog je bil, da potencialim kupcem iz Slovenije ponudimo zanesljivost in varnost pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem. Glavno področje delovanje pa bo še vedno ostala Ljubljana z okolico in seveda Vrhnika z okoliškimi mesti.