Avtor članka: Andraž Žele

Avtor članka: Andraž Žele

Skrito orožje pri nakupu nepremičnine: Ugodna obrestna mera s pogajanji

Četrtek, 6. julij 2023

Naše stranke so pogosto obračajo na nas z vprašanji, katero banko priporočamo in kakšne so naše izkušnje s posameznimi bankami. Enoznačnega odgovora žal ni, vsakemu pa razložimo, kako se je najbolj smiselno lotiti postopka pridobitve kredita. Pogajanje za ugodno obrestno mero za posojilo vam lahko prihrani veliko denarja in lahko bistveno vpliva na končno ceno, ki jo plačate za nakup nepremičnine. V času, ko obrestne mere rastejo in so kreditni pogoji iz meseca v mesec manj ugodni, je še toliko bolj pomembno, da si zagotovite dobre kreditne pogoje.

Pripravili smo nasvete po korakih, kako se na banki pogajati za bolj ugodno obrestno mero:

RAZISKAVA TRŽIŠČA: Preden se pogajate z banko, raziščite trenutne obrestne mere za vrsto posojila, ki ga iščete (hipotekarni, stanovanjski, potrošniški). To vam bo dalo osnovo za nadaljnje raziskovanje in vam bo pomagalo razumeti, kakšne ponudbe obrestne mere lahko pričakujete.

PRIDOBITEV PONUDB: Naj vam ne bo nerodno pridobiti in primerjati ponudbe različnih bank, tudi če se na koncu ne odločite za dotično bank. To vam lahko pomaga določiti najboljše obrestne mere, pogoje in kar je najpomembnejše, daje vam vzvod pri pogajanjih z ostalimi bankami.

POUDARITE SVOJE PREDNOSTI: Ko se pogajate z banko, poudarite vse prednosti ali pozitivne dejavnike, ki bi vam lahko šli v prid. Na primer, če imate stabilno službo ali dodaten dohodek, ne pozabite omeniti teh dejavnikov, saj vam lahko pomagajo pri pogajanjih za nižjo obrestno mero.

BODITE PRIPRAVLJENI NA POGAJANJA: Pogajanje z banko zahteva nekaj drznosti in pripravljenost. Bodite pripravljeni dati nasprotno ponudbo, če je prvotna ponudba banke previsoka, in bodite pripravljeni zavrniti sodelovanje, če ne boste zadovoljni s ponujenimi pogoji in se na banki o tej niso pripravljeni dogovarjati. Pri pogajanju z banko lahko s seboj prinesete tudi ponudbe drugih konkurenčnih bank in si na tak način zagotovite boljšo obrestno mero.

RAZMISLITE O SODELOVANJU S POSREDNIKOM: Hipotekarni posrednik vam lahko pomaga pri pogajanjih z bankami in poišče najboljše možnosti posojila za vaše potrebe. Posredniki imajo dostop do večjega števila posojilodajalcev in vam lahko pomagajo pri pogajanjih za boljše obrestne mere in pogoje. Lahko se pogajajo v vašem imenu in vam predstavijo več možnosti.

PRIDOBITE PREDHODNO ODOBRITEV: Pred začetkom pogajanj o nakupu nepremičnine razmislite o predhodni odobritvi hipotekarnega posojila. To bo prodajalcem nepremičnine in posojilodajalcem pokazalo, da ste resen kupec, in vam dalo prednost med pogajanji.

Na trgu opažamo, da večina ljudi odda povpraševanje za kredit pri samo eni banki. Na tak način si praktično zagotovijo najslabše možne pogoje za kredit, saj izbrani banki ni potrebno tekmovati s konkurenčnimi ponudbami. Potrebno je izkoristiti trg in si vzeti čas, da izberemo pravo banko.

Skratka, pogajanje o dobri obrestni meri za posojilo z banko zahteva raziskavo, pripravo in pogajanje. Naredite domačo nalogo, poudarite svoje prednosti in bodite pripravljeni na pogajanja, saj lahko na tak način povečate svoje možnosti, da si zagotovite nižjo obrestno mero in prihranite denar v času trajanja posojila.

 

Članek je pripravil naš nepremičninski posrednik Andraž Žele (040 377 067 ali andraz.zele@svet.si).