Brez stresa na ogledu nepremičnine!

Brez stresa na ogledu nepremičnine!

Članek je pripravil nepremičninski agent Andraž Žele.

Članek je pripravil nepremičninski agent Andraž Žele.

Svet svetuje: Kako se pripraviti na ogled nepremičnine

Sreda, 3. julij 2024

Nakup nepremičnine je ena največjih finančnih odločitev v življenju, zato je pomembno, da se na ogled nepremičnine dobro pripravite. Pravilna priprava vam omogoča, da se izognete pastem in da najdete dom, ki bo ustrezal vašim potrebam in željam.

Tukaj so ključni koraki in nasveti, kako se pripraviti na ogled nepremičnine.

1. Določite svoje potrebe in želje

Preden se odpravite na ogled nepremičnine, si vzemite čas in premislite, kaj točno iščete. Določite, kakšne so vaše prioritete, kot so lokacija, velikost, število sob, vrsta nepremičnine (stanovanje, hiša, vrstna hiša) in posebne zahteve (bližina šol, javnega prevoza, zelenih površin). Tako boste lažje ocenili, ali nepremičnina ustreza vašim potrebam. Natančna opredelitev želja vam bo prihranila čas in energijo pri ogledih.

2. Načrtujte ogled

Na ogled nepremičnine se odpravite, da boste dobili celovito sliko o okolici in stanju nepremičnine. Če je mogoče, povabite s seboj strokovnjaka, kot je arhitekt ali gradbeni inženir, ki bo znal oceniti tehnično stanje nepremičnine. Več oči bo lažje opazilo morebitne pomanjkljivosti ali prednosti, ki jih sami morda ne bi opazili. V lastni režiji si nepremičnino pogledate ob različnih delih dneva, da lahko primerjate osončenost, število prostih parkirnih mest, promet v okolici, hrup ipd.

3. Pripravite vprašanja

Na ogled nepremičnine prinesite seznam vprašanj, ki jih želite postaviti prodajalcu ali nepremičninskemu agentu. Nekaj primerov vprašanj: Kakšna je starost nepremičnine? Ali so bila opravljena kakšna večja obnovitvena dela? Kakšni so stroški vzdrževanja in obratovanja? Ali obstajajo kakšne pravne ali druge omejitve pri uporabi nepremičnine? Kakšna je bližnja infrastruktura in storitve? Ali so bili kdaj problemi z vlago? Ali so predvidena kakšna večja vlaganja, sprememba višine rezervnega sklada? Ta vprašanja vam bodo pomagala dobiti boljši vpogled v stanje nepremičnine.

4. Preverite dokumentacijo

Pred ali na ogledu nepremičnine je koristno preveriti osnovno dokumentacijo, kot so zemljiškoknjižni izpisek, gradbeno in uporabno dovoljenje in energetska izkaznica. Tako boste imeli boljši vpogled v pravni in tehnični status nepremičnine. Prav tako boste lahko preverili, ali je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo in ali so vsi dokumenti v redu, kar vam bo prihranilo morebitne težave v prihodnosti.

5. Bodite pozorni na podrobnosti

Med ogledom nepremičnine bodite pozorni na naslednje podrobnosti: stanje fasade in strehe, kakovost in stanje oken in vrat, morebitne razpoke na stenah in stropih, stanje inštalacij (voda, elektrika, ogrevanje), prisotnost vlage ali plesni, razporeditev prostorov in funkcionalnost. Pozornost na te detajle vam bo pomagala oceniti, ali so potrebna dodatna vlaganja.

6. Fotografirajte in zapisujte

Med ogledom nepremičnine naredite fotografije in si zapisujte pomembne ugotovitve. Tako boste lahko kasneje primerjali različne nepremičnine in lažje sprejeli odločitev. Fotografije vam bodo pomagale osvežiti spomin in omogočile natančno primerjavo, ko boste pregledovali več nepremičnin hkrati. Prav tako lahko zapiski služijo kot osnova za pogovore s strokovnjaki ali bližnjimi.

7. Vprašajte za dodatne oglede

Če vam je nepremičnina všeč, ne oklevajte in prosite za dodatne oglede. Večkratni ogledi vam bodo pomagali, da se bolje seznanite z nepremičnino in da odkrijete morebitne pomanjkljivosti, ki jih morda na prvem ogledu niste opazili. Več ogledov vam omogoča tudi, da nepremičnino vidite ob različnih dneh in delih dneva, ko so vplivi iz okolici drugačni.

Z dobro pripravo boste bolje opremljeni za uspešen ogled nepremičnine in se boste lažje odločili za pravi nakup. Če boste sledili tem korakom in nasvetom, bo vaša izkušnja nakupa nepremičnine bolj gladka in z manj težavami. Nepremičninski posrednik je še dodatna varovalka, saj preveri vso dokumentacijo in natančno izpraša prodajalca vse kar je potrebno. Posrednika prav tako zavezuje, da kupca opozori na vse morebitne nevarnosti, kar pri prodajalcu ni vedno nujno.

 

Če boste v kratkem kupovali ali prodajali nepremičnino in potrebujete nasvet strokovnjaka me kontaktirajte:

Andraž Žele

telefon: 040-377-067

email: andraz.zele@svet.si